TipsBelastingaangifte

Als u nooit aangifte hebt hoeven te doen, laat dan toch in ieder geval, 1 keer in de 5 jaar uw fiscale situatie eens nakijken. Het kan u een hoop geld besparen of opleveren.

Hebt u schoolgaande kinderen met een bijbaantje laat dan ook hun jaaropgave eens nakijken. Wellicht hebben zij recht op een teruggave.

Hebt u veel te maken met ziekte, chronische ziekte of diëet? Dan is het wellicht verstandig om uw situatie eens door te lichten.

Bezit u als alleenstaande meer dan € 25.000- of als stel meer dan € 45.000,-, ga dan eens met uw bank praten over bijv bank sparen. Het kan u na afloop van het jaar veel geld besparen. U mag uiteraard ook even contact met ons opnemen.

Hebt u te maken met gastouderschap /kinderopvang kijk dan eens op de website van Jan Pellegrom.

Als u post verstuurd, zet dan altijd uw afzendadres op de envelop. Mocht er iets met de post gebeuren, op een verkeerd adres bezorgd worden bijvoorbeeld, dan weet men altijd waar uw post naar toe moet. U voorkomt dan dat uw post zoek raakt of dat mensen uw post open maken om te kijken waar uw post naar toe moet, en dan dingen zien die ze niet hoeven te zien.

Als u meer bezit dan € 100.000 en u hebt een partner, zorg er dan altijd voor dat u een en/of rekening heeft. Het omvallen van de DSBBank heeft overduidelijk het belang hiervan bewezen.

Als u naar een arts of ziekenhuis moet hou dan daar een goede administratie van bij. Noteer de datum, welke arts u bent geweest, in welke plaats dat was en noteer de kilometers.

Toeslagen: Als uw partner de huur en zorgtoeslag heeft aangevraagd en komt te overlijden, zet dan de huur en zorgtoeslag stop en vraag het zelf opnieuw aan. U voorkomt daarmee heel veel problemen. U mag ook contact met ons opnemen wellicht kunnen wij u helpen.


Ziektekosten

Waar moet u bij ziektekosten aan denken?

Hulpmiddelen. Bijv; steunzolen, steunkousen, gehoorapparaten, batterijen hiervoor, kunstgebit, bruggen en andere prothesen, aangepaste schoenen, , korset, koortsthermometer, bloeddrukmeter, precisieweegschaal, blindenstok, verzekeringen voor hulpmaterialen, traplift en elektra hiervoor, indien voorgeschreven: een sta op stoel.

Zelf betaalde medicijnen, waar u een recept voor heeft gekregen van uw arts.

Diëet kosten.

Pedicure, na verwijzing van de arts, (diabetes patiënten). Noteer ook de kilometers. Lidmaatschap Diabetesvereniging.

KM’s die u heeft afgelegd voor bezoeken die u aan artsen heeft gebracht. Denk aan psychiater, psycholoog, Internist, tandarts, huisarts, bedrijfsarts, verloskundige etc. Houdt hier een goede administratie van bij. Noteer de datum dat u gereisd hebt, welke arts, tijdstip. Bewaar ook de afspraken kaart als bewijs.

Soms (onder voorwaarden) ook reiskosten voor een gezinslid die in het ziekenhuis heeft gelegen.

Extra beddegoed.

Aanpassingen aan de woning.

Blindegeleide/hulp hond. Denk aan voeding, dierenartsen, verzekering, bijscholing van de hond!

Giften

Gedane en aantoonbare giften zijn aftrekbaar als ze meer meer bedragen dan 1% van het drempelinkomen met een maximum van 10%. Het drempel bedrag is in ieder geval minimaal € 60,-. De giften moeten geschonken zijn aan charitatieve instellingen of instellingen die het algemeen nut beogen.

De belasting onderscheidt 2 soorten giften: zgn Andere giften en Periodieke giften.

Andere giften vallen in 2 gedeeltes uiteen:
A. De eerste groep zijn de gewone goede doelen zoals beschreven in de ANBI lijst.
B. De tweede groep is voor culturele doelen waar ook een speciale ANBI lijst van is.

Voor de Periodieke giften geldt dat deze notarieel moeten zijn vast gelegd en minimaal 5 jaar betaald moeten worden en dan zijn ze helemaal aftrekbaar. Verschillende stichtingen hebben notarissen in dienst om de akte ( veelal gratis) op te stellen.Uw Adviseur